Skellefteå Kraft

SkeKraft grundades redan 1906 och har i dag cirka 600 anställda inom olika områden. Namnet är en förkortning för Skellefteå Kraft och det är även där, i Skellefteå, som företaget är beläget. SkeKraft är ett elbolag som jobbar med bland annat vattenkraft, vindkraft, elnät, fjärrvärme, bredband, laddstationer och solkraft. Förutom att leverera el och andra tjänster till privatpersoner så erbjuder de även företag ett flertal tjänster så som el och bredband. SkeKraft är i dag den femte största kraftproducenten i hela Sverige och äger bland annat 20 stycken vattenkraftverk på olika platser i Norrland.

De jobbar mycket med förnybar energi och hållbar utveckling, och satsar därför på sol- vind- och vattenkraft. Inom dessa områden bedriver de även forskning och utveckling. Deras mål är att kunna leverera endast 100% hållbar energi, på lång sikt.

I december påbörjade SkeKraft, i samarbete med en hustillverkaren A-hus, projektet att bygga ett hus som enbart ska drivas av solenergi - helt utan någon el. De tycker själva att det är Sveriges mest spännande energiprojekt, och de gör detta för att lära sig mer om nya och klimatsmarta energisystem. Hos SkeKraft finns en mängd yrken, de fem största områdena är: elkraft, elnät, värme, kommunikation och fastighet. Här finns tekniska jobb som till exempel vattenkrafttekniker, men även som ingenjör och inom underhåll.

De kommer att emot 3 gymnasieelver på sportlovet, och är väldigt glada över att vara med och kunna erbjuda den här möjligheten.