Franke Futurum

Franke futurum grundades redan 1952 av två bröder i Ersmark utanför Skellefteå, då under namnet Matoz AB. På 60-talet, närmare bestämt 1964, flyttades fabriken till Byske, men 2001 förvärvades de utav ett annat företag. Efter ett flertal ägarbyten och sammanslagningar så blev de slutligen en del utav Franke Futurum. I hela världen har företaget 9000 anställda och jobbar inom fler områden än vad man gör i Sverige.

Franke futurum tillverkar köksfläktar och andra köksprodukter till hem och storhushåll. Köksfläktar är dock deras huvudsakliga tillverkning och även det man började med. Fabriken i Sverige är i dag hela 18 000 kvm stor och har tillverkat mer än sex miljoner fläktar. 2016 hade de ett rekordår och sålde då för första gången för mer än 300 miljoner kronor, och man framställde 202 000 produkter. Deras produkter står för såväl god design som god kvalitet. I sortimentet finns förutom fläktar även diskbänkar, blandare, avfallssortering, ugnar och hällar.

Franke futurum har i dag närmare 200 anställda. De jobb som finns hos dem är främst inom områdena produktion och teknik, samt försäljning. 

Franke futurum är glada över att vara en del utav Studentpoolen och tar emot 1 person på sportlovet.